De historische achtergrond van Kasteel Bijstervelt

Kasteel Bijstervelt is een prachtig kasteel dat verscholen ligt in Oirschot en kent een rijke historie. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 14e eeuw. In dit blog vertellen we meer over de historische achtergrond van dit prachtige landgoed.

 

Van kasteel tot klooster in de 20e eeuw

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot in de 14e eeuw. Op dat moment stond er op de plaats van het huidige landgoed vermoedelijk een oud slot. Over het oude slot is weinig bekend, er is slechts één tekening van onbekende datum bewaard gebleven. In 1772 startte de bouw van het kasteel. Daarna zou het landgoed meerdere malen van eigenaar en naam wisselen. Totdat het in 1903 door de paters Montfortanen wordt omgedoopt tot klooster.

historische tekening van kasteel bijstervelt

 

Paters Montfortanen: opleiding tot priester

In 1910 hebben de paters Montfortanen bij hun opleidingshuis op het Landgoed Groot Bijstervelt een kapel gebouwd. Jaren lang kwamen paters, broeders en studenten in de kapel bijeen om er te bidden, te zingen, en de H. Eucharistie te vieren. Honderden jonge Montfortanen hebben in Groot Bijstervelt hun opleiding gehad en zijn in de kapel tot priester gewijd. Van daaruit zijn ze uitgezonden over de hele wereld als missionaris. Ook vele inwoners uit Oirschot hebben de kapel gebruikt als hun kerk en vele echtparen gaven elkaar hier het ja-woord.

Bron: www.montfortkapel.nl.

opleiding tot priester bij kasteel bijstervelt

 

De toekomst van Kasteel Bijstervelt

In het najaar van 2018 onderging het landgoed een grondige metamorfose. Na de sloop van enkele gebouwen werd gestart met de renovatie en restauratie van de monumentale panden. Ook het park is toen in ere hersteld. Sinds het voorjaar van 2020 werd het landgoed gebruikt als levensloopbestendige woon- en zorgvoorziening. Een rustige plek in een groene omgeving waar senioren en hulpbehoevenden waardig konden wonen.

Kasteel Bijstervelt is inmiddels een nieuwe weg ingeslagen. Vanaf het najaar van 2022 zal het kasteel weer gebruikt worden als unieke locatie voor bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten. Binnen de kasteelmuren ben je aan het juiste adres voor het creëren van onvergetelijke momenten. Met het hele team staan we klaar om mee te denken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het organiseren van een bruiloft, feest of zakelijke bijeenkomst bij Kasteel Bijstervelt? Neem dan gerust contact met ons op!